Du behöver
- Tre sorters fisk, t ex laxfilé, gärna stjärtbit, marulk, hälleflundra, absolut inte någon torskfisk för de smular bara, spättafilé
- Skaldjur efter smak, t ex musslor i skal, räkor, havskräftor
- En inte helt liten fänkål, en stor gul lök, tre rejäla vitlöksklyftor
- 5 dl crème fraîche 34% (tar du lättare blir det vattnigt)
- Fiskfond, 4 dl vitt vin
- Örtkryddor, vitpeppar
- Olivolja, smör
Börja med att ansa fänkålen, ta bort allt brunt men lämna kvar fjöset. Skär den i ganska stora bitar, en centimeter eller så. Ta bort kärnan. Om du har musslor i skal, tvätta dem och skär bort skägget. Kasta trasiga och öppna musslor.
Värm upp fänkålen, tre hackade vitlöksklyftor och en stor finhackad gul lök i rejält med olivolja och ev. smör i en stor gryta. Akta så det inte blir brunt för det syns i soppan sen. Stöt 1 msk herbes de provence, 2 tsk dragon, 2 tsk timjan, 1 tsk rosmarin i mortel, rör ner. Rör i minst 2 msk fiskfond, t ex touch of taste, och 1 tsk mald vitpeppar. Salta inte. Fram till hit kan förberedas, resten görs när gästerna väntar.
Häll på minst 3 dl torrt vitt vin, samma som ska drickas till maten. Har du dåligt vin så ta i pressad citron eller lime.
Lägg musslorna ovanpå lök och fänkål, lägg på locket. Koka tills musslorna öppnat sig men inte längre, kanske 5-8 min. Lyft ur musslorna med hålslev.
Vill man späda med vatten (det gör inte jag) så ska det göras nu och inte senare. Rör sedan ut ett kuvert bra saffran i 5 dl crème fraîche 34%. Rör ner i soppan. Koka upp. Kolla att det är färdigkokt genom att provbita i en fänkålsbit. Den ska vara fast men inte hård.
Känn med fingrarna att det inte finns ben i fiskfiléerna. Skär fisken i stora bitar, kuber om 2 cm är bra. Gör störst bitar av laxen. Vänd ner i soppan. OBS efter fisken har gått i får man inte röra om, för då smulas fisken sönder. Toppa med räkor och hackad dill. Ta ur de flesta av musslorna och lägg på men låt några få ha skalet kvar. Servera ögonakrök när du ser att laxen bytt färg igenom.
Om man vill ha guldkant:
Lika delar crème fraîche och majonnäs rörs ihop med röd stenbitsrom. Klicka i soppan i tallriken efter smak.
Gott till:
Olivbröd, bröd med havssalt på skorpan att doppa i